Sépie
Mají výraznější a plnější chuť jako kalamáry, ale jemnější než chobotnice, patří k desetiramenným hlavonožcům. Dosahuje délky až 30 cm.
V naší nabídce máme velikosti: 200 – 400gr
CENA: od 479,- /kg
Černé rizoto ze sépie
Ingredience pro 4 osoby:
- 350 g kvalitní rizotové rýže
- 500 g čerstvé chlazené sépie
- 1 ks cibule
- 2 stroužky kvalitního českého česneku
- 1 dl bílého suchého moravského vína
- 1 dl kvalitního panenského olivového oleje
- Čerstvá petrželová nať
- Mletý pepř
- Sůl
- Strouhaný parmazán
Postup přípravy
Připravíme si sépie, které jsme zakoupili celé, stáhneme z nich kůžičku, odstraníme hlavu, vnitřnosti a sépiovou kost. Velmi opatrně vyjmeme váček s barvivem. Očištěná chapadla a tělíčko pak omyjeme a nakrájíme na kousky.
Připravenou zeleninu nasekáme najemno. Na pánvi začneme restovat na olivovém oleji cibulku a mezitím spaříme a propláchneme rýži. Do zpěněné cibulky vmícháme nakrájené sépie a jemně osmahneme. Poté vmícháme nasekaný česnek a rýži. Přelijeme barvivem z váčku a vínem. Vše důkladně promícháme, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme vodou.
Nakonec vše posypeme sekanou petrželkou a parmazánem.