Fritované kalamáry s římským salátem a francouzským dresinkem
Ingredience pro 4 osoby
- 500 g kalamár
- 100 g hladké mouky
- 300 g olivového oleje na smažení
- 1 ks římský salát
- 100 g panenského olivového oleje
- 2 kávové lžičky francouzské hořčice
- 100 g kvalitního vinného octa
- drcený černý pepř
- sůl
Postup přípravy
Nejprve si omyjeme římský salát, který osušíme a nakrájíme na širší pruhy. Rozšleháme olivový olej s francouzskou hořčicí a vinným octem a dochutíme na hrubo rozdrceným čerstvým pepřem. Omytý, osušený a nakrájený římský salát lehce promícháme s připraveným francouzským dresinkem a dáme do chladničky tak na 20 minut.
Nyní si připravíme malé kalamáry, vyjmeme z tělíčka vnitřnosti i s chapadélky které odkrojíme a vyčištěná na proužky nakrájená tělíčka kalamár spolu s chapadélky lehce „prohodíme“ v hladké mouce (nejlépe přes sítko abychom odstranili přebytečnou hladkou mouku) a krátce zprudka osmažíme v rozpáleném olivovém oleji. Osolíme a horké chaoticky položíme na vychlazený římský salát přímo na jednotlivé talíře a okamžitě servírujeme.
Na hlavní jídlo použijeme cca 300 g kalamár, jako teplý předkrm postačí cca 120 g kalamár.