Rybí blog
Novinky, dotazy, recepty
Rybí comeback je tu! Už žádné čištění, jen vaření a radost na talíři!
Kategorie: Novinky
Po delší pauze jsme se rozhodli znovu otevřít e-shop, tentokrát však s jednou velkou novinkou. Zákazníci si od nás vždy cenili čerstvost a kvalitu mořských ryb. Ale jeden požadavek se opakoval stále častěji: „Dodávejte ryby už vykuchané a připravené k okamžitému vaření.“ Tak j…
Jsou ryby z lovu nebo chovu?
Kategorie: Dotazy
Občas se nás ptáte jestli jsou ryby z lovu nebo chovu. Oboje má svoje výhody a nevýhody, pro vaše informace slouží přehled níže. Pražma královská – Řecko – chov Losos – Norsko – chov Mořský vlk – Řecko – chov Makrela – Severovýchodní Atlantik &#…
Jak poznám čerstvou rybu?
Kategorie: Dotazy
Čerstvá ryba má mít výrazně červené žábry, lesklé oko a na sobě sliz. Čerstvá ryba „voní“ mořem a má pevný povrch. Pokud něco z toho nesplňuje, tak raději rybu nekupujte.
Jsou ryby kuchané, porcované atd.?
Kategorie: Dotazy
Nejsou, vozíme pouze ryby a plody celé, čerstvě vylovené, které nebyly žádným způsobem upravované. Nic není zmrazené, vše pouze chlazené. Pokud máte zájem rybu vykuchat, tak nám to napište do poznámky a my Vám ji zdarma vykucháme.
Jak ryby skladovat, když je hned nespotřebuji?
Kategorie: Dotazy
O kvalitu se nemusíte bát, pokud ryby (plody) uskladníte v igelitovém sáčku a v lednici. Ryby i plody doporučujeme vykuchat a osušit. Takto vydrží bez ztráty kvality do 4 dnů. Ale stále platí, čím méně s nimi budete manipulovat, tím lépe.
Ztratí ryba kvalitu zmrazením?
Kategorie: Dotazy
Čerstvá ryba bude vždy lepší. Nicméně když rybu zmrazíte, tak její kvalita neklesá. Horší je, když jsou ryby opakovaně zmrazovány. Poznáte to tak, že se vám po tepelné úpravě „rozpadají“ a ani nejsou chutné. Budeme se snažit jezdit tak často, abyste měli ryby a plody st…
Pečená kambala na cibulce
Kategorie: Recepty
Ingredience kambala – celá ryba 2 cibule sůl pepř 2 dl bílého vína citron tymián máslo nastrouhaný parmazán Postup přípravy Z kambaly odstraníme kůži, naporcujeme, omyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme, opepříme, osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. V hrnci na másle lehce op…
Treska na špenátu
Kategorie: Recepty
Ingredience 500 g filé z tresky citronová šťáva 500 g listového špenátu (čerstvého) česnek olivový olej 100 g parmezánu (nebo jiného tvrdého sýra) 20 g sekaných ořechů (mandle nebo vlašské) 100 ml smetany Postup přípravy Očištěný špenát lehce podusíme. Filety osolíme a&nb…
Makrela po řecku
Kategorie: Recepty
Ingredience 4 makrely citron olivový olej cibule loupaná rajčata 400 g sůl olivy 1–2 dl červeného suchého vína Postup přípravy Čerstvé makrely osušíme, okyselíme citronem a osolíme. Na povrchu 3–4 x nařízneme, poté opékáme z obou stran na oleji. Na jiné pánvi osmahneme nakráje…
Mořský vlk v těstíčku
Kategorie: Recepty
Ingredience 1 kg mořského vlka 0,5 kg listového těsta 5 malých rajčat sůl rozmarýn olivový olej Postup přípravy Čerstvého vykuchaného vlka opláchneme, osušíme, naplníme rajčaty a rozmarýnem, potřeme olejem, osolíme a ještě posypeme rozmarýnem. Listové těsto vyválíme a ryb…
Mořský ďas po francouzsku
Kategorie: Recepty
Ingredience 1 kg mořského ďasa 100 g másla 200 g cibule strouhanka 1/2 skleničky suchého bílého vína sůl pepř zelená petrželka Postup přípravy Pekáč vymažeme máslem, položíme plátky cibule, na ní osoleného a opepřeného vykuchaného čerstvého ďasa bez hlavy, hustě zasypeme strou…
Pražma pečená s bylinkami
Kategorie: Recepty
Ingredience pražma – celá ryba sůl pepř bazalka citrónová kůra tymián olivový olej brambory Postup přípravy Rozmícháme si olivový olej s kořením. Čerstvé ryby promažeme zevnitř i zvenku kořenící směsí. Do pekáčku dáme uvařené brambory, pomažeme kořenicí směsí, vložíme rybu a dáme p…
Chobotnice s bramborovou kaší
Kategorie: Recepty
Ingredience pro 2 osoby 1 kg chobotnice 3 dl olivového oleje 3 velké cibule 2 dl kvalitního červeného vína 1 petržel 6 stroužků česneku 20 g vegety 10 g oregana 8 snítek rozmarýnu 4 bobkové listy sůl Postup přípravy Chobotnici uvaříme na měkko a potom ji nakrájíme na…
Fritované kalamáry s římským salátem a francouzským dresinkem
Kategorie: Recepty
Ingredience pro 4 osoby 500 g kalamár 100 g hladké mouky 300 g olivového oleje na smažení 1 ks římský salát 100 g panenského olivového oleje 2 kávové lžičky francouzské hořčice 100 g kvalitního vinného octa drcený černý pepř sůl Postup přípravy Nejprve si omyjeme řím…
Salát z chobotnice
Kategorie: Recepty
Ingredience 1 kg chobotnice 500 g brambor 1 palička česneku 2 dl olivového oleje sůl pepř Postup přípravy Chobotnici zlehka poklepeme paličkou, očistíme, omyjeme a vaříme okolo 45 minut. Současně uvaříme brambory ve slupce, očistíme a nakrájíme na kostičky. Vařenou chobot…
Plněné kalamáry
Kategorie: Recepty
Ingredience 300 g kalamár česnek petržel šunka strouhanka olivový olej pepř sůl bylinky dle chuti Postup přípravy Z tělíček kalamár vyjmeme střevo a malou tenkou plastickou páteř, odkrojíme před očima chapadélka, osušíme. Odstraněná chapadélka, která pak drobně nakrájíme spolu s če…
Pečené kalamáry s bramborem
Kategorie: Recepty
Ingredience pro 4 osoby 500 g kalamár 1 500 g kvalitních českých brambor 100 g panenského olivového oleje 2 stroužky českého česneku 100 g panenského olivového oleje 1 polévková lžíce vegety (nejlépe Podravka) 100 g čerstvé petrželové natě drcený černý pepř sůl Postup pří…
Krevety na buzaru
Kategorie: Recepty
Ingredience 500 g krevet olivový olej 2 cibule 6 rajčat petrželka česnek strouhanka 2dl bílého vína Postup přípravy Na olivovém oleji se lehce osmahne cibule, přidají nasekaná rajčata, petrželka a česnek a trocha strouhanky. To vše se krátce povaří, dodají se vyloupané a opran…
Slávky na víně
Kategorie: Recepty
Ingredience 500 g slávek 2 ks cibule 1 dl bílého suchého moravského vína 1 dl kvalitního panenského olivového oleje petrželka Postup přípravy Na olivovém oleji se lehce osmahne cibule, přidají se očištěné slávky – otevřené vyhodíme, podlijeme vínem, přidáme petrželku. Smažíme …
Krevety na grilu
Kategorie: Recepty
Ingredience krevety olivový olej česnek petrželka Postup přípravy Krevety opereme a povaříme ve slané vodě dokud nezrůžoví. Takto připravené krevety naložíme do olivového oleje s česnekem a nasekanou petželkou. Grilujeme na rozpáleném grilu. Podáváme s čerstvým pečivem a …
Chobotnice na grilu se zeleninou
Kategorie: Recepty
Ingredience 1 kg chobotnice 1 větší citron olivový olej cuketa lilek cherry rajčata nové brambory žampiony česnek tymián čerstvé bylinky sůl Postup přípravy Chobotnici dejte na 1/2 dne do mrazáku, nebo ji před vařením naklepejte paličkou. Do velkého hrnce (ideálně papiňáku) vložte naklepanou…
Fish and chips
Kategorie: Recepty
Ingredience 1 kg filety tresky brambory olej, sůl 200 g hladké mouky 1 lžíce cukru 4 lžíce světlého piva 2 žloutky 6 lžic vody 6 lžic mléka 2 bílky Postup přípravy Mouku smíchejte s cukrem, přidejte pivo, sůl a žloutky. Dobře zamíchejte. Poté přidejte mléko s vodou a …